Friday, May 22, 2009

Catatan Awal - Bhgn.2

Salah satu daripada negara Laut Selatan yang ternama (selepas kejatuhan Empayar Han) ialah Tun Sun, terletak di utara Semenanjung. Pada kurun ke-3, lebih daripada 500 ahli-ahli perniagaan India dan lebih daripada 1,000 orang Brahman tinggal di situ (kawasan berlengkar mengikut lebar Semenanjung ke pantai barat).

Ketua-ketua menterinya terdiri daripada Brahman, dan negeri itu sudah dipengaruhi sepenuhnya oleh adat-adat dan peraturan India. Cara 'mengkebumikan' orang mati seperti yang diamalkan oleh orang Parsee iaitu membiarkan mayat-mayat dimakan oleh burung yang memakan daging adalah biasa.

Orang-orang China menceritakan, sepuluh buah kereta lembu berjalan setiap hari mengelilingi bandar-bandar besar itu sambil menaburkan bunga-bunga yang harum baunya. Ada orang mengakui bahawa pantai timur hari ini telah mempunyai satu kesenian yang tidak dipunyai oleh pantai barat, dan apa yang menariknya, Tun Sun adalah negara takluk Funan, di Kemboja.

Satu lagi negeri di mana unsur India kuat ialah Ch'ih-Tu (Tanah Merah) di utara Semenanjung, mungkin di ulu Sungai Kelantan dan dipengaruhi oleh Funan, selepas itu Kemboja tetapi penduduknya adalah orang Malaysia.

Lawatan rombongan China dalam kurun ke-7 melapurkan adanya penyembahan Buddha dan wujudnya ramai Brahman. Malah dua orang Brahman membawa ketua angkatan menemui raja, yang kemudiannya mengatakan kepada ketua itu bahawa Tanah Merah telah menjadi hak negeri China. Telah ada cerita menarik tentang gadis-gadis penari yang mempesonakan, bekas minuman dari emas dan kekayaan, namun begitu kekuasaan China tidaklah pernah dikenakan ke atasnya.

No comments:

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez